Ο Κολωνός στον Κινηματογράφο… ο Μπακαλόγατος

12 Σεπ

Γράφει ο Νίκος Παναγοδημητρόπουλος

Ο Κολωνός στον Κινηματογράφο, ο Μπακαλόγατος

Ο Κολωνός στον Κινηματογράφο, ο Μπακαλόγατος (εναλλακτικός τίτλος “της Κακομοίρας”) είναι από τις πιο γνωστές ταινίες που γυρίστηκαν, στην περιοχή του Κολωνού. Γυρισμένη το 1963, είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα της Κοινωνίας, αλλά και της Επιχειρηματικότητας της εποχής.
Μαγαζάτορες που πασχίζουν να επιβιώσουν στην Μεταπολεμική κοινωνία, παιδιά για τα θελήματα που ιδρώνουν και ματώνουν για ένα μεροκάματο, λαμόγια που επιβιώνουν σε βάρος των άλλων, άνθρωποι που ερωτεύονται, άνθρωποι που ονειρεύονται, άνθρωποι που δεν επιβιώνουν απλά…
αλλά ΖΟΥΝ.

Η γειτονιά μας έχει Παράδοση σε επαγγέλματα επάνω σε… 2 τροχούς.
Από ντελιβεράδες, κούριερ, Ζητάδες, σεκιουριτάδες και πολλά ακόμη, δεν είναι μόνο το ότι είμαστε λαϊκά παιδιά του μεροκάματου, είναι ότι γουστάρουμε την Ελευθερία μιας δίτροχης αγαπημένης.
Το φαινόμενο αυτό δεν είναι σημερινό… κρατάει από πολύ παλιά (μάλλον για αυτό και ο λόφος μας λέγεται… Ιππίου Κολωνού, το έχουμε στο DNA μας το Ατίθασο Άτι).

Δείτε το βίντεο:

1963, “Ο Μπακαλόγατος (Ζήκος)”

Πάρτε για παράδειγμα τον πασίγνωστο Ζήκο.
Αφού γυρνάει με το ποδήλατό του ολόκληρη την Λένορμαν, στρίβει από την Ιωαννίνων στην Βοσπόρου με κατεύθυνση την Κρέοντος, για να βγει στο μπακάλικο του κυρ Παντελή, στο οποίο είναι “Μπακαλόγατος”.
Το μπακάλικο υποτίθεται κάπου στην Γερακίου, όπου έγινε το γύρισμα, η προξενήτρα κυρά Δέσποινα σαν άλλη Εκάτη περνάει το τρίστρατο Δράμας – Ιωαννίνων – Γερακίου με τα δύο καφενεδάκια με τους θαμώνες τους πατεράδες μας, τις μανάδες μας, τους παππούδες μας, τις γιαγιάδες μας να παρακολουθούν το γύρισμα.
Και όταν ο κυρ Παντελής την αποκαλεί “Δόξα της Συνοικίας μας”, κανονικά θα έπρεπε να λέει:
“Γεια σου ρε Κολωνάρα-αλανιάρα”.

Ηθοποιοί:
Κώστας Χατζηχρήστος, Ντίνα Τριάντη, Μαρίκα Νέζερ, Κώστας Δούκας, Νίκος Ρϊζος, Νίκος Φέρμας, Νέλλη Παππά, Θανάσης Μυλωνάς, Γιώργος Ολύμπιος, Γιώργος Βελεντζάς, Κώστας Μέντης
Σκηνοθεσία, Διασκευή σεναρίου:
Ντίνος Κατσουρίδης

Κολωνός…
Ίσως η αρχαιότερη περιοχή των Αθηνών, αρχαιότερης πόλης της Ελλάδας, αρχαιότερης χώρας της Γης.
Αλλά σίγουρα η πιο όμορφη και “μαγική”…

ARKADIAN – Advanced Business Consultancy
Φέρνουμε το Αύριο… Σήμερα.

©2004-2021 Νικόλαος Σ. Παναγοδημητρόπουλος
Σύμβουλος Επιχειρήσεων – Συγγραφέας

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Νικόλαος Σ. Παναγοδημητρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13 Οκτωβρίου του 1972. Είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Ειδικός Εφαρμογών Πληροφορικής, καθηγητής Ξένων Γλωσσών και Εκπαιδευτής σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς της Γνώσης.
Δείτε εδώ ένα σύντομο βιογραφικό του.

Όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο είναι νομικά κατοχυρωμένα και προστατεύονται από τον Νόμο περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται ρητώς η ολική ή μερική αναδημοσίευσή τους, χωρίς να αναφέρεται η Πηγή και το όνομα του συγγραφέα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *