Ονόματα διάσημων ανθρώπων που έζησαν στον Κολωνό

5 Ιαν

Γράφει ο Νίκος Παναγοδημητρόπουλος

“ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ πηγαίναμε μαζί σχολείο. Στην Ε` και την ΣΤ` Δημοτικού. Στο 61ο Κολωνού. Ήταν με διαφορά το πιο όμορφο κορίτσι της τάξης. Όλα τα αγοράκια, παρότι σ` αυτή την ηλικία δεν είχαμε ακόμα ερωτικές ανησυχίες θαμπωνόμασταν από… τη λάμψη της”.
Ο Γιώργος Λιάγκας σαν συμμαθητής με την Ελένη Μενεγάκη, δεν έκρυψε ποτέ το ότι ξεκίνησε από μια λαϊκή συνοικία, τον Κολωνό, σε αντίθεση με την Ελένη.
Η φωτογραφία από το 61ο Δημοτικό Σχολείο.

Τις δεκαετίες 1950 και 1960 στην Πλατεία Καραϊσκάκη βρίσκονταν τα κινηματογραφικά studios της ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜΣ, έτσι στον Κολωνό ζούσαν πολλά και γνωστά ονόματα του Κινηματογράφου, έτσι ώστε να είναι κοντά στα γυρίσματα.
Ο Θανάσης Βέγγος είχε την έδρα της εταιρείας παραγωγής του στην οδό Βορείου Ηπείρου, ενώ λέγεται πως όταν ήταν παιδί έκανε με το ποδήλατό του κατ’ οίκον παραδόσεις για γαλακτοπωλείο που βρισκόταν κάπου στην οδό Ισμήνης.

Ας δούμε μερικά γνωστά ονόματα που φιλοξένησε ή γέννησε ο Κολωνός (παραθέτονται αλφαβητικά, ανά κατηγορία)…Καλλιτέχνες:

Γιώργος Βασιλείου, Κώστας Γαβράς, Λίτσα Διαμάντη, Γιώργος Ζαμπέτας, Μάνος Κατράκης , Μάκης Κωστίνης, Μαίρη Λίντα, Μάνος Λοΐζος, Μάρω Λοΐζου, Πέτρος Λοχαΐτης, Ηρώ Μουκίου, Χρήστος Νικολόπουλος, Ζώζα Μεταξά, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Κατερίνα Στανίση, Κώστας Ταχτσής, Μαριάννα Τουμασάτου, Πέτρος Φιλιππίδης, Μανώλης Χιώτης, Τάσος Χαλκιάς, Πόλυς Κερμανίδης.

Αθλητές:

Τάκης Λεμονής, Νίκος Τσιαντάκης, Σπύρος Λιβαθηνός

Επιχειρηματίες/Πολιτικοί:

Δημήτρης Κοντομηνάς, Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο Muammar Gaddafi (ο γνωστός “Καντάφι”), σπούδασε στην Ελληνική Σχολή Ευελπίδων. Όταν έβγαινε τα Σαββατοκύριακα, ή όταν έμενε στην Ελλάδα σαν σπουδαστής, έμενε στην οδό Τιφύος (ένα μικρό στενάκι που βγάζει στην Κρέοντος).

Διαβάστε επίσης:
1. Ο «μαγικός» Κολωνός και η Ιερή Πόλη των Αθηνών.
2. Κολωνός και Κολωνάκι, ο Χάρτης της Εγκληματικότητας και ο Πόλεμος των Τάξεων
.
3.
Τα Μυστικά του Κολωνού.
4. Η Μυστική Ακαδημία Πλάτωνος.

©2004-2021 Νικόλαος Σ. Παναγοδημητρόπουλος
Σύμβουλος Επιχειρήσεων – Συγγραφέας

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Νικόλαος Σ. Παναγοδημητρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13 Οκτωβρίου του 1972. Είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Ειδικός Εφαρμογών Πληροφορικής, καθηγητής Ξένων Γλωσσών και Εκπαιδευτής σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς της Γνώσης.
Δείτε εδώ ένα σύντομο βιογραφικό του.

Όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο είναι νομικά κατοχυρωμένα και προστατεύονται από τον Νόμο περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται ρητώς η ολική ή μερική αναδημοσίευσή τους, χωρίς να αναφέρεται η Πηγή και το όνομα του συγγραφέα.

One Reply to “Ονόματα διάσημων ανθρώπων που έζησαν στον Κολωνό”

 1. Πολυ ενδιαφέρουσα συλλογή!
  Πολύ ενδιαφέρον ότι έμεινε στη γειτονιά και ο Καντάφι!!! Υπολογίζοντας από την ηλικία του (γεννήθηκε το 1942) θα πρέπει να ήταν στην Τιφυος γύρω στο 1960. Μήπως τυχαίνει να γνωρίζετε και αριθμό????!!! Τότε κάτω από την Κρέοντος ήταν περιβόλια
  Επιτρέψτε μου να συμπληρώσω και μερικά ακόμη ονόματα που γνωρίζω:
  Παλαιοί:
  -Μαρσέλος: μπασκετμπωλίστας. Στην Ιωαννίνων, κοντά στη συμβολή με Ξανθίππης. Η γυναίκα του, Λένα, είχε φαρμακείο στο σημείο που και σήμερα υπάρχει φαρμακείο
  -Ζαζά Μπριλλάντη, ηθοποιός. Στην Ιωαννίνων, στο ίδιο η σε πλαϊνό κτίσμα με το Μαρσέλλο
  -Βασίλης Μαυρομμάτης, ηθοποιός. Στην Τιφυος (νομίζω 5)
  -Γιώργος Λύρης, ζωγράφος, σύζυγος Βάσως Μεταξά, πρωταγωνίστριας του Εθνικού. Το πατρικό του ήταν στην Τιφυος 14, εκεί έμεινε και μετά το θάνατο της συζύγου του, μεχρι το θάνατό του
  -Χρήστος Δαχτυλίδης, ηθοποιός. Στη Δράμας, μεταξύ Βοσπόρου και Τιφυος
  -Σωτήρης Πέτρουλας. Στη Σμπαρούνη, παράλληλο της Κρέοντος, μεταξύ Τριανταφυλλοπούλου και Γερακίου νομίζω

  Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου έμενε Ευθυμένους και Αγίας Σοφίας

  Κάποια από τα κτίσματα υφίστανται και σήμερα, τα περισσότερα όμως είτε έχουν κατεδαφιστεί, είτε έχουν αντικατασταθεί από πολυκατοικίες

  Πιο σύγχρονοι:
  -Αντώνης Παπαδόπουλος, σκηνοθέτης. Στην Τιφυος 20
  – Ντίνα Κώνστα
  – Γιώτα Νέγκα
  – Κατερίνα Λέχου

  Επίσης: Γιάννης Πανούσης, Δημήτρης Μαραγκόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *